Restoran Kolm Sõsarat
Pressiteade
20.03.2023

 

Restoran Kolm Sõsarat eksperimenteerib kohaliku lambalihaga

Märtsis ja aprillis pakub restoran Kolm Sõsarat Karula lamba-akadeemia eriõhtusöökidel külalistele hõrku ja maitsetest tulvil “vana lamba liha”.

Kohaliku lambaliha gastronoomiliseks väärindamiseks tulid õed Kerti ja Triin Vissel restoranist Kolm Sõsarat ning Hallimäe lambakasvatustalu ja lihakarni peremees Mats Meriste tänavu jaanuaris kokku Karula lamba-akadeemia nime all. 

Akadeemias uuritakse lambalihaga seotud müüte ja katsetatakse erinevaid valmistusviise. Alustatakse vast kõige keerulisemast ja vastuolulisemast – vanema lamba liha valmistamisest.

“Vana lammas – ingliskeeli mutton – on üle kahe aasta vanune utt. Sadakond aastat tagasi tähendas kvaliteetne ja maitsev lambaliha just nimelt vanematelt lammastelt pärinevat liha. Talleliha hakati massiliselt populariseerima ja turustama alles pärast teise maailmasõja lõppu,” ütles Meriste.

Õigupoolest on Meriste sõnul kvaliteetse vanema lamba liha näol tegemist väga väärtusliku ja maitsva, täidlase lihaga. “Selle valmistamine on küll keerulisem ja liha peab tõelise naudingu pakkumiseks olema kvaliteetne. Kuid täpselt seda me siin Karulas pakkuda saamegi,” lisas Meriste. 

“Lambaliha kvaliteet ja maitsebukett sõltuvad sellest, mida loom on oma eluajal söönud. Karula liigirikaste pärandniitude rikkalikud lõhnad ja maitsed on talletunud siinsete lammaste lihasse ja rasva. Nimetame seda omakeskis liha looduslikuks maitsestamiseks. Meil on koos Matsiga sellise ainulaadse lambalihaga kokates olnud äärmiselt põnev katsetada erinevaid lõikeid ja küpsetusviise, et pakkuda restorani külalistele Karula lambast parimat,” lisas restorani Kolm Sõsarat peakokk Kerti Vissel.

Karula lamba-akadeemia eriõhtusöögid toimuvad 25. märtsil ja 22. aprillil restoranis Kolm Sõsarat Lüllemäel Valgamaal. Külas on vaid 2 km kaugusel asuva Hallimäe lambakasvatustalu ja lihakarni peremees Mats Meriste, kes kõneleb külalistele vestlusringis jätkusuutlikust lambakasvatusest, lamba väärindamisest lihunikutöös ja köögis lambalihaga katsetamisest. 

Õhtusöögil serveeritakse loetud arvule külalistele 7-käigulist erimenüüd kodumaistest karge aja maitsetest. Lisainfo leiab restorani kodulehelt: www.kolmsosarat.ee/syndmused 

Mats Meriste kui kirgliku lambaliha ja -toitude austaja pajatusi saab lugeda Karula lambakasvatajate veebist: www.maavillane.ee/lihakarn/lambatoidud 

Eriõhtusöögid on pühendatud Karula rahvuspargi 30. sünnipäevale.

Restoran Kolm Sõsarat esindab tänapäevast isikupärast kokakunsti ning hoiab au sees kohalikku kõrgekvaliteedilist toorainet ja Eesti köögi pärimust, toimides ja toimetades jätkusuutlikkuse printsiibil. Restoran kuulub Põhjamaade restoranide teejuhi White Guide parimate restoranide hulka. Restorani koduleht: www.kolmsosarat.ee

 

Teate edastas:

Maarja Vaikmaa
sisuturundus
Restoran Kolm Sõsarat

info@kolmsosarat.ee

www.kolmsosarat.ee