KESKKONNASÕBRALIK AIANDUS – Infopäev viinamarjadest 18. märts, algus kell 10.30 Eesti Maaülikoolis, Kreutzwaldi 5, Tartus.

      Päevakava:

  • 10.30 Kogunemine, hommikukohv
  • 11.00 – 12.30 Praktiline osa puuviljade ja marjade kääritamisest
  • 12.30 – 13.30 Lõuna
  • 13.30 – 15.00 Ettekanded
  • 15.00 – 16.00 Sõnavõtud, arutelu

  PRAKTILINE OSA juhatab Kadri Karp Aasta temperatuurid ja sademed mõjutavad oluliselt marjade ja puuviljade valmimist, mis koos sordiomadustega määravad toodangu kvaliteedi. Tehnoloogiliste muudatustega veini valmistamise käigus saame muuta veini aroomi, värvi ja maitset. Veinitootmise keeruka protsessi tulemust tutvustavad oma näite põhjal: Martin Sööt, Järiste veinitalu Tea Lajal, Veinimaailm Karmo Haas, Tori siidritalu Tiina Kuuler, Veinivilla   ETTEKANNDED Siidri valmistamise eripärad Väiketootmises on üha enam levinud läbi toodangu väärindamise konkurentsivõime suurendamine aiasaaduste turul. Üheks võimaluseks on siidri tootmine, kuid erinevalt seni levinud müüdavast siidrist algab kohalikust toorainest tootmine juba mullast. Karmo Haas, Tori siidritalu Viinamarjasordid ja nende paljundamine Viinamarjasorte on Eestis kollektsioonides olnud juba ajast aega. Mitmetel kollektsionääridel on seega olemas väga pikaajalised kogemused. Suurest sortide hulgast on aga välja kujunenud koduaiapidajate ja tootjate lemmikud. Taavi, Kivistik, Roogoja talu. Tootmisvahendid puuvilja ja viinapuu istandikes Puuviljaistandikes kasutatakse erinevaid tehnoloogiaid, mida võimaldab nii kohalik kui ka interneti kaubandus. Käesolevaks ajaks on saadud ka esimesed kogemused, mida saab soovitada teistelegi Jaanus Lajal, Veinimaailm Eestis levinud sortide veinimarjade kvaliteet ja uued võimalused Põhjamaine vein on eksootika ja huvipakkuv. Miks võib aga huvitav maitse olla ebameeldiv ja millest sõltub värv? Avamaa istandike laienedes hakkab kogunema ka erinevaid tootmisjääke, millest võib samuti valmistada erinevaid tooteid. Kadri Karp, EMÜ Aianduse osakond Uko Bleive, Polli Aiandusuuringute Keskus   Infopäeval osalemine on tasuta. Osalemiseks on vajalik registreerimine hiljemalt 1. märtsiks SIIN Kohtade arv on piiratud ja kohal registreeruda ei saa.   Infopäev toimub Eesti Maaülikooli ja Eesti Viinamarjakasvatajate ja Veinivalmistajate Liidu koostöös ja MAK 2014-2020 “Teadmussiirde pikaajaline programm aianduse tegevusvaldkonnas” toetusmeetme raames, tegevust toetab Euroopa Liit.   Lisainfo: Kadri Karp – 522 4167 või  kadri.karp@emu.ee